zondag 13 januari 2013

Mens en natuur: Liedjes


Het lied heet 'the landscape is changing' en is van de band Depeche mode. Het gaat over het effect van de evolutie van de mens op de natuur. Wij worden slimmer maar geven niets meer om de wereld en hoe zij eraan toe is.
"I don't care if you're going nowhere, just take good care of the world."
Hiermee bedoelt hij dat vooruit gaan en evolueren niet goed is al het ten koste van onze wereld en natuur is. Dus dan beter niet vooruit gaan en zorgen voor onze wereld.

Bekijk hier de songtekst.





Dit lied heet 'When you gonna learn' en is van Jamiroquai. Het gaat over alles wat hier besproken werd in dit thema. Hebzucht van de mens en een gebrek aan interesse in het welzijn van deze wereld, dat leidt tot het terugvechten van onze wereld. Onze wereld gaat kapot en we kunnen er iets aan doen.

"Money's on the menu in my favorite restaurant.
Now don't talk about quantity,
There's no fish let in the sea.
Greedy men been killing all the life there ever was.
And you'd better play it natures way,
Or she will take it all away.
Don't try and tell me you know more than her about right from wrong."

Hiermee bedoelt hij dat mensen die bovenaan de top staan door hun hebzucht vaak alles doden in de natuur. Ze hakken hele bosgebieden om, om daar een hotel te bouwen. Maar daar moeten we mee oppassen want de natuur zal alles afnemen. En dit doet ze met stormen, want het is de enige manier die ze kent.

Voor de songtekst, klik hier.

Mens en natuur: kalfke Willy

Kalfke Willy. deze term zal ons allen wel bekend in de oren klinken. Kalfje Willy werd voorgesteld in het één programma 'Basta'. Hij zou geslacht worden op een barbecue voor de fans van het programma dat 2 dagen later zou plaatsvinden. Lees hieronder een artikel over de stemming voor het wel of niet slachten van het kalfje.


Het zijn dan toch de Eén-kijkers die beslissen over leven en dood van Willy, het kalfje dat maandag in 'Basta' werd voorgesteld als 'het vlees' bij de barbecue die overmorgen moet plaatsvinden.
In 'De Laatste Show' verwezen die van Neveneffecten gisteren naar de Eén-website, waar tot middernacht gestemd kon worden, voor of tegen de slachting.
Op Facebook lopen de meningen al dagenlang uiteen. Groepen als 'Free kalfje Willy' en 'Kalfje Willy zal mij smaken' bestaan er gewoon naast elkaar. "Daarom hebben we beslist om de democratie in te schakelen", vertelt Jonas Geirnaert van Neveneffecten. "Wat we zullen serveren als de meeste kijkers tégen de slachting stemmen? Daar zijn we eerlijk gezegd nog niet uit."
"Misschien gaan we gewoon kalfsvlees halen bij een slager, van een beest dat we niet kennen. Of van een volwassen koe, daar zal wellicht minder commotie rond ontstaan. Een andere optie is een volledig vegetarische barbecue, maar dat zal bij sommige genodigden misschien ook niet in goede aarde vallen."
De uitslag van de stemming - en of kalfje Willy na zaterdag nog in leven zal zijn - wordt voorlopig niet bekendgemaakt. "Dat houden we liever geheim tot de uitzending van aanstaande maandag", aldus Geirnaert. Intussen houden hij en zijn Neveneffecten-collega's vol dat de barbecue niets meer is dan een eetfestijn voor trouwe kijkers. "Het is geen dekmantel."
Bron: http://www.hbvl.be/nieuws/media-en-cultuur/aid1014843/kijkers-beslissen-over-lot-kalfke-willy.aspx 

Zelf had ik wel al van kalfke Willy gehoord, maar ik had nooit gekeken naar de afleveringen op televisie. Ik kijk niet graag naar zo'n dingen, ik hou teveel van dieren om eraan te denken dat ze een kalfje dat nu iedereen kent zouden slachten voor een barbecue. Toen ik de video van de barbecue bekeek was het toch wel een opluchting dat ze Willy niet slachtten. In de video gingen ze later ook naar een 'vleesboer'. Deze man liet al zijn eten biologisch groeien in de grond. Dit was eigenlijk wat de spot drijven met de gang van zaken volgens mij. Het was wel grappig, maar toch was het iets met een impact. Velen onder ons denken niet na over het vlees dat ze op hun bord krijgen. Het dier, hoe het leefde, hoe lang het leefde en hoe het stierf. Ikzelf denk daar niet aan omdat ik dat niet wil. Als ik er aan zou denken zou ik nooit geen vlees meer eten. Maar als je het in de beenhouwerij ziet liggen dan ziet het er niet meer uit als een dier. Het zijn gewoon lapjes vlees.
Uiteindelijk ben ik wel blij dat geen van beide kalfjes geslacht werden, maar toch wordt iedere dag kalfsvlees gegeten zonder dat erbij nagedacht wordt.



Mens en natuur: Dagen zonder vlees

Dagen Zonder Vlees, een actie waarbij niet-vegetariërs zich engageren om tijdens de vastenperiode minder vlees en vis te eten, is op Paaszondag afgesloten. Alle deelnemers samen verkleinden hun ecologische voetafdruk met ruim 160 hectare. Dat meldt initiatiefneemster van de actie, Alexia Leysen.
De meer dan 9.000 officiële deelnemers die hun vegetarische dagen effectief online bijhielden, spaarden ruim 160 hectare - 1.623.000 m2 om precies te zijn - uit op hun collectieve ecologische voetafdruk. Dat komt bijvoorbeeld overeen met een besparing van 160 miljoen liter water, blijkt uit berekeningen van Ecolife, een milieuorganisatie die ecologische gedragsverandering nastreeft.
De actie was bedoeld om een grotere bewustwording te creëren rond de impact van de dierteelt op het milieu en spoorde de deelnemers aan om 40 dagen lang geen of minder vlees en vis te eten. Wie een vegetarische dag inlast, bespaart namelijk per dag 11 m2 op zijn of haar ecologische voetafdruk.
Initiatiefneemster Alexia Leysen is tevreden met het eindresultaat. Ze is ervan overtuigd dat de actie het voedingspatroon van heel wat mensen ook op langere termijn beïnvloedt. Omdat ze gelooft in het potentieel van de actie en de nood om nog veel meer mensen te bereiken, wil Leysen het concept volgend jaar uit handen geven "aan mensen die het buiten de grenzen van Vlaanderen kunnen tillen".
Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/5397/Milieu/article/detail/1420657/2012/04/09/Ecologische-voetafdruk-na-Dagen-Zonder-Vlees-verkleind-met-160-hectare.dhtml 

Met dit initiatief hebben ze ruim 160 hectare uitgespaard door 40 dagen lang minder of geen vlees te eten. Dat vind ik een goed initiatief. Mensen eten te veel vlees. In mijn familie zijn de porties altijd heel groot, want zo zijn we het gewend, en ikzelf ook. We eten allemaal heel graag vlees, maar ook vis, hoewel we dit maar 1 keer in de twee weken eten. Op onze campus hebben we nu ook, mede door de studentenraad en de aanvragen van vegetarische studenten, vegetarische vrijdag. Dan kun je in de bistro een vegetarische warme maaltijd eten. Ikzelf ben van plan om hieraan mee te doen en proberen om 1x per week op school deze vegetarische maaltijd te eten. Als iedereen zelfs al 1x per week vegetarisch zou eten of gewoon vis in plaats van vlees, dan zou de gezamenlijke ecologische voetafdruk al veel minder zijn. Dus iedereen die het kan, probeer dit ook eens te doen.

Bekijk ook zeker eens de website van dagen zonder vlees door hier te klikken.

Mens en natuur: Energy, let's save it!



Hoe kunnen we allemaal energie besparen? In de video hierboven zie je enkele oplossingen zoals de ramen dicht doen, stekker uit het stopcontact halen als je weggaat, gloeilampen vervangen door spaarlampen, met de fiets of het openbaar vervoer gaan en zog zoveel meer.
Zelf zocht ik nog enkele tips om energie te besparen.

Tip 1. Kijk op welke plekken er koude lucht binnenkomt of waar er warme lucht ontsnapt, plaatsen zoals buitenramen, deuren, ventilatie gaten enzovoort. Plaats bescherming materiaal rond deze ramen en deuren, hierdoor zal je minder stookolie gebruiken.
Tip 2. Sluit de trekregelinrichting van de open haard.
Tip 3. Verminder de temperatuur van het warm water tot ongeveer 43.3 Celsius, en isoleer de waterverwarmer om zo 24 kilowatt per uur te besparen.
Tip 4. Plaats energie besparende isolatie op je zolder. Stel de juiste R-waarde vast of weerstand tegen de hittestroom van de hittebron die jij gebruikt, voor het klimaat waar jij in leeft.
Tip 5. Zet je thermostaat thuis 2 graden lager en bespaar zo 24 kilowatt uren per maand. Koop een programmeerbare thermostaat, vooral als je huis leeg staat voor het merendeel van de dag. Je kan het instellen zodat het aanslaat 30 minuten voor je thuiskomt. Vermijd om je thermostaat hoog of laag te zetten daar deze energie verspilt en je kosten voor het huis te verwarmen verhoogt.
Tip 6. Herstel en vervang lekkende kranen – zelfs 1 druppel per seconde is 20 kilowatt per maand.
Tip 7. Vervang standaard gloeiverlichting met fluorescerende lampen. Deze zijn energie besparend en gaan jaren mee in plaats van maanden, ze produceren ook minder warmte.
Bron: http://www.hoemoethet.be/hoe-energie-besparen/ 


- Isoleer de verwarmingsleidingen in niet verwarmde ruimtes, dan gaat er minder energie verloren.
- Houd het leidingennet zo kort mogelijk. Zo spaar je bij de installatie kosten uit en is er minder warmteverlies.
- Zet de thermostaat eens een graad lager. Amper voelbaar in huis, wél op je energiefactuur die zakt met 7%. Overdag volstaat 21°C.
- Zet de verwarming een half uur à een uur voor het slapengaan lager. Tegen de tijd dat het frisser aanvoelt, lig jij al onder de wol. Ook als je je huis voor enkele uren verlaat, kan je dit toepassen.
- Als je ’s nachts een basistemperatuur van 16°C aanhoudt bij een iets oudere verwarmingsketel, heb je ‘s morgens minder energie nodig om de woning weer helemaal warm te krijgen. Bij nieuwe toestellen mag de verwarming gerust nog wat lager ’s nachts.
- Een droog huis verwarmen vraagt minder energie. Verlucht daarom je huis elke dag een kwartiertje. Zo wordt het vocht afgevoerd zonder al te veel warmteverlies.
- Dek verwarmingstoestellen nooit af, bijvoorbeeld met een handdoek. Het is niet alleen energieverspilling, bij convectoren ontstaat ook brandgevaar.
- Bevestig reflecterende radiatorfolie achter de radiatoren, zodat de warmte weerkaatst in plaats van in de muur te verdwijnen.
- Laat een aardgasketel om de twee jaar nakijken. Bij een stookolieketel is een jaarlijks onderhoud wettelijk verplicht. Enkel een erkend technicus mag een onderhoudsattest afleveren met de resultaten van de rookgasanalyse. 
Bron: http://www.hoemoethet.be/energie-besparen-is-geld-besparen/ 


- gebruik overal waar mogelijk spaarlampen.- steek enkel die lampen aan die je echt nodig hebt- gebruik stekkerdozen met een aan/uitknop- de standbystatussen van je electrische toestellen die niet nodig zijn, kan je ook afzetten- zet je computer af als je hem langer dan een half uur niet gebruikt.- maak eten voor 2 dagen waardoor je het de 2de dag enkel moet opwarmen en dus minder energie gebruikt- steek je ijskast en diepvris vol – al is het maar met lege dozen. een lege ijskast/diepvries verbruikt veel meer- verwijder de ijslaag uit je ijskast/diepvries- doe een trui aan, ga onder een deken zitten en als je dan nog kou heb neem je er een warm kersenpitzakje bij. Dan kan je veel besparen op je verwarming.- kleef aluminiumfolie achter je radiator- doe je gordijnen toe als je verwarmt en zorg ervoor dat die niet voor je radiator hangen.
- was minder warm, zwier op een minder hoog toerental en doe geen voorwas als het niet nodig is. 
 Bron: http://www.hoemoethet.be/hoe-kan-je-energie-besparen/



Tips energie besparen met verwarming

Tips voor de verwarming van je kantoor, verdieping en gebouw, die helpen geld besparen en het broeikaseffect beperken. Doe er ook thuis je voordeel mee:
1. Trek eerst een extra trui aan als je het koud hebt. Blijft het koud, zet dan de verwarming pas hoger.
2. Gebruik geen elektrische bijverwarmers, want die verbruiken zeer veel energie.
3. Voorkom (te) grote temperatuurschommelingen door de thermostaatknop of thermostaatkraan met kleine beetjes bij te stellen.
4. Houd de verwarming vrij. Leg geen kleding of voorwerpen op je radiatoren of convectoren. Zet er ook geen bureau of kast voor, want dat verlaagt het rendement.
5. Zet nooit een raam open als de verwarming aanstaat. Als het binnen te warm is, verlaag je beter de temperatuur via de radiatorknop, de thermostaat of vraag je de gebouwverantwoordelijke om de temperatuur te verlagen.
6. Zet nooit een raam open als de airco aanstaat. Een airco werkt optimaal met alle ramen dicht. Heb je een individueel regelbare airco, kies dan eerst voor een raam openen om te koelen en zet pas de airco aan als een open raam onvoldoende koelt.
7. Laat de airco niet zinloos draaien tijdens je afwezigheid.
8. Stel de thermostaat voor ’s nachts en in het weekend in op 15°C en sluit deuren en ramen als je als laatste een ruimte, verdieping of gebouw verlaat. 15°C is de ideale temperatuur om vochtplekken en schimmel te voorkomen. Zet je je thermostaat lager dan 15°C gaat bovendien de energiewinst weer verloren, omdat je de volgende ochtend of na het weekend weer intensief moet verwarmen om de gewenste temperatuur te bereiken.
Bron: http://www.lne.be/themas/milieuzorg/milieuzorg/milieuthemas/energie/tips-om-energie-te-besparen/verwarming


Klik zeker ook nog eens hier voor een uitgebreide uitleg hoe jij in je huis aanpassingen kan doen om energie te besparen!

Mens en natuur: Greed song



Hebzucht is iets dat geen nieuws meer is in onze samenleving. Iedereen wil meer. Meer van alles. Zelfs al hebben ze het niet nodig, toch willen ze alsmaar meer en meer. Het is nooit genoeg. Je ziet soms voorbeelden van mensen waarvan je denkt, die hebben nou echt nooit genoeg. Nooit genoeg geld, nooit genoeg spullen, nooit genoeg eten. Altijd blijven bijkopen, onnodig of niet. Dan weten ze niet meer waar ze het moeten plaatsen, maar toch willen ze geen hulp. Want ze willen hun spullen beschermen en ervoor zorgen dat niemand dat ook heeft. Hebzucht heeft grotendeels te maken met jaloezie. Oh die heeft dat, ik wil dat ook! Vaak gaat het zo.

Hebzucht is 1 van de 7 hoofdzonden.

Avaritia 
Avaritia, de Latijnse benaming voor hebzucht, is het verlangen naar macht, geld, rijkdom of bezittingen, met name als door het bezit van een van deze je een ander hetzelfde bezit ontzegt. De misdaden die hieruit voortkomen zijn ontrouw, verraad, omkoping en diefstal. Zij ontstaan door geweld, manipulatie of de autoriteit van de zondaar.

Zoals hierboven staat leidt hebzucht vaak tot andere dingen zoals ontrouw, verraad en diefstal. Vaak is hebzucht ten koste van andere mensen. Hebzucht is iets sterks en het zorgt ervoor dat mensen dingen doen waar ze zich niet toe in staat achten. Terwijl mensen moeten leren blij zijn met wat ze hebben en niet altijd verlangen achter meer. Want meer maakt niet altijd gelukkig. 'Less is more.'

Mens en natuur: Weggooitest




Ik deed de weggooitest en dit was mijn resultaat:

Fantastisch! Op basis van deze test gooit u minder voedsel weg dan we gemiddeld in Nederland doen. Zijn uw familie en vrienden ook zo voorzichtig met voedsel als u? Daag ze uit voor deze test!
Gemiddeld gooit de Nederlander jaarlijks ruim 40 kilo van het bruikbare voedsel in de afvalbak, en dat kost gemiddeld 150 euro per jaar. Voedselverspilling is een vorm van energieverspilling. Voordat een maaltijd bij u op tafel staat, hebben de ingrediënten al een hele weg afgelegd. Producten worden geteeld, vervoerd, bewerkt en verpakt. Dit kost allemaal energie. Als u een bruikbaar product uiteindelijk weggooit, is dat allemaal voor niets geweest. Weggooien is zonde, want eten is om op te eten!


Volgens mij scoor ik hier zo goed omdat wij thuis toch opletten wat we kopen en tot hoever de houdbaarheidsdatum reikt. Als er eten over is geven wij dit aan onze dieren. Groenten en aardappelen gaan naar onze kippen en het vlees dat overblijft gaat naar de hond en kat. Zo gooien wij niet zo vaak iets weg. Wel gebeurt het soms dat wij dingen moeten weggooien maar dat is dan omdat deze er niet meer goed uitzien. Ik denk niet dat wij als gezin zo veel verschillen van het gemiddelde want alsje er eens bij stilstaan gooi e toch altijd meer weg dan je denkt. 

Wil je zelf ook de test doen? Klik dan hier.

Mens en natuur: Ecologische voetafdruk

De ecologische voetafdruk. Dit is de afdruk die iedere persoon achterlaat op onze wereld. Alle dingen die wij verbruiken en gebruiken van de natuur heeft zijn gevolgen. Deze voetafdruk wordt berekend per persoon door het verbruik van enkele elementen die nodig zijn om het aantal hectare grond te berekenen die jij nodig hebt voor wat je verbruikt. Deze elementen zijn: landbouwgrond, weidegrond, bossen, visgronden, bebouwde grond en energieverbruik.

Als je wil kan je testen hoe groot jouw ecologische voetafdruk is. Deze test kan je hier maken.



Mijn ecologische voetafdruk:

Naar mijn verbazing was de uitkomst niet zo groot als ik verwachtte. Ik bekwam een resultaat van 4.9. Ik moet hier wel bij zeggen dat er bij energieverbruik 2 mogelijke antwoorden waren voor mijzelf: hout en gas. Dit resultaat is dat met gas als verwarming. Maar wij verwarmen ook deels met gas en daar had ik dan een resultaat van 5.4.
Maar toch zit het het resultaat bij mij thuis lager dan de gemiddelde Belg en dus ongeveer even hoog als de de gemiddelde Duitser. Ik ben toch trots dat ik niet aan 8.0 zit.

Ik ging verder met de test en vragen hoe je jouw afdruk kleiner kan maken. en het is altijd mogelijk om jouw voetafdruk kleiner te maken met de nodige (soms kleine) aanpassingen. Hier zal ik vooral rekening mee houden als ik zelf een huis heb. Als je nog bij jouw ouders woont dan leef je zoals zij leven.

Voor wie nog meer info of tips wil in verband met de ecologische voetafdruk, klik dan hier.

Mens en lijden: Allerzielen

Allerzielen is de dag waarop we alle doden herdenken (alle zielen). Deze dag valt jaarlijks op 2 november en wordt gevierd door rooms-katholieken. Dan gaan alle mensen de graven van hun dierbaren bezoeken. Bij ons is er de traditie om een potje bloemen te plaatsen op het graf en het wat schoon te maken. De meeste mensen kiezen dan voor chrysanten. In andere culturen plaatsen ze kaarsen op de graven en in nog andere versieren ze de graven met kleurrijke slingers. Op deze dag gaat het om het herdenken van een persoon, tonen dat je nog altijd aan hen denkt.

Wat ik jammer vind aan Allerzielen is dat iedereen enkel op die ene dag nog het graf van een dierbare gaat bezoeken. Veel mensen doen dit dan op geen andere dagen meer. Dat is heel jammer. Ik persoonlijk ga niet op Allerzielen naar het kerkhof. Dat doe ik liever op een rustige dag. Als het kerkhof al vol staat met mensen dan vind ik het moeilijker om echt te denken aan die persoon. Voor mij werkt het zo: je bezoekt je dierbaren wanneer jij het wil, en niet op een dag opgelegd door je godsdienst, want dan klinkt het zo geforceerd. Ik heb niets tegen mensen die dit wel doen, maar voor mij persoonlijk werkt dat niet zo.
Hetgeen ik dan wel leuk vind aan deze dag is dat het kerkhof er dan niet meer zo grauw uitziet. Het lijkt wel een echt feest, geen bedroefde gebeurtenis. en zo denk ik ook dat de overledenen willen dat we hen herdenken. Met blije gedachten en herinneringen.



zaterdag 12 januari 2013

Mens en lijden: Laughing with god.

Hieronder kan je het lied 'Laughing with god' beluisteren. Het lied wordt gezongen door Regina Spektor.



Het lied gaat niet over het wel of niet bestaan van God. Het gaat eigenlijk over het feit dat het makkelijk is om te lachen met God als je Hem niet nodig hebt. Iedereen lacht met grapjes over God en zo. Maar wanneer er een moment is dat je het moeilijk hebt, zelfs al geloof je niet in God, dan richt je je naar hem. Omdat je dan Zijn hulp wel nodig hebt. Mensen durven niet lachen met de 'personen' waarvan ze hulp nodig hebben. En als mensen radeloos zijn en echt hulp nodig hebben zoals wanneer je ouders een ongeluk hebben gehad of wanneer je op het vliegtuig zit en het begint heel hard te schudden, dan pas richten ze zich naar God .

Voor de songtekst, klik hier.

Mens en lijden: Leven na de dood

Is er leven na de dood?

Dat is een vraag die vele mensen zich stellen. Een concreet antwoord is er niet, er is enkel wat je zelf gelooft.
Ik geloof in meerdere levens. Volgens mij is het niet zo dat we enkel 1 keer leven. Je ziel gaat gewoon verder in een andere persoon in een ander land of zelfs tijdperk. Ik vind het moeilijk te geloven dat het gewoon stopt wanneer je sterft. Vele mensen vinden wat ik nu zeg waarschijnlijk maar vreemd, maar zo denk ik er over. Ik denk niet dat je in je meerdere levens weet wat er in je vorige leven gebeurde, maar het kan wel dat je plots een connectie hebt met iets totaal onbekends dat je niet kan uitleggen. Je hebt het gevoel dat je deze plaats of dit voorwerp of die personen kent. Dat is dan volgens mij een link met je vorig leven. 

Er komt in maart een film uit in de bioscoop. Deze film heet 'Cloud Atlas'. Deze film is een perfect voorbeeld van wat ik wil uitleggen. Meerdere levens die allemaal een effect hebben op elkaar. En niet alleen in je eigen levens, maar ook in die van andere, waarmee je in connectie staat. Hieronder kan je de trailer van deze film bekijken.




"Our lives are not our own. We are bound to others. In the past and present. And by each crime and every kindness, they birth our future."

Ik zou graag iedereen deze film aanraden. Het is een echt meesterwerk. En misschien na het bekijken van deze film zullen meer mensen begrijpen wat ik bedoel met mijn visie op leven na de dood.

Mens en lijden: How to save a life

Bij het thema mens en leven komt het omgaan met verlies. Hoe ga je er mee om? Dat is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Sommige mensen hebben wat tijd alleen nodig terwijl anderen net weer bij een grote groep mensen willen zijn. Sommigen zijn heel open over hun gevoelens en anderen dan weer niet. Het is iets heel persoonlijks.

Als een dierbaar persoon sterft gaan er vele vragen door je hoofd Waarom nou jij? Hoe kan dit? 
En volgens mij is er een vraag die wel bij iedereen eens naar boven komt bij een verlies: Hoe red je een leven? Iedereen denkt er wel aan. Had ik die persoon kunnen redden? Had ik er iets aan kunnen veranderen?

Het lied hieronder gaat ook over een persoon met deze vragen. 



Songtekst:

Step one you say we need to talk
He walks you say sit down it's just a talk
He smiles politely back at you
You stare politely right on through
Some sort of window to your right
As he goes left and you stay right
Between the lines of fear and blame
You begin to wonder why you came

CHORUS:
Where did I go wrong, I lost a friend
Somewhere along in the bitterness
And I would have stayed up with you all night
Had I known how to save a life

Let him know that you know best
Cause after all you do know best
Try to slip past his defense
Without granting innocence
Lay down a list of what is wrong
The things you've told him all along
And pray to God he hears you
And pray to God he hears you

CHORUS:
Where did I go wrong, I lost a friend
Somewhere along in the bitterness
And I would have stayed up with you all night
Had I known how to save a life

As he begins to raise his voice
You lower yours and grant him one last choice
Drive until you lose the road
Or break with the ones you've followed
He will do one of two things
He will admit to everything
Or he'll say he's just not the same
And you'll begin to wonder why you came

CHORUS:
Where did I go wrong, I lost a friend
Somewhere along in the bitterness
And I would have stayed up with you all night
Had I known how to save a life

Where did I go wrong, I lost a friend
Somewhere along in the bitterness
And I would have stayed up with you all night
Had I known how to save a life
How to save a life
How to save a life

Where did I go wrong, I lost a friend
Somewhere along in the bitterness
And I would have stayed up with you all night
Had I known how to save a life

Where did I go wrong, I lost a friend
Somewhere along in the bitterness
And I would have stayed up with you all night
Had I known how to save a life
How to save a life


Bron: http://www.lyricsmania.com/how_to_save_a_life_lyrics_fray_the.html

Mens en lijden: Rituelen

Op delicious konden wij een filmpje bekijken over enkele verschillende rituelen in het hindoeïsme, samskaras genaamd. Deze rituelen gebeuren bij belangrijke gebeurtenissen zoals geboorte, trouwen en begrafenis. ik zou me graag even focussen op de rituelen bij begrafenissen bij verschillende culturen en deze even bespreken. Het filmpje kan je hieronder bekijken, van 4:00 tot 4:50.



Hieronder nog enkele rituelen na het sterven van een geliefd iemand.
Hindoeïsme:
Bij de sanateni mag in het rouwhuis geen vuur worden ontstoken. Dit betekent o.a. dat er thuis niet gekookt wordt en dat er geen warme dranken worden bereid. Dat gebeurt in de huizen van anderen.
Bij alle rituelen spelen mannen de belangrijkste rol. Wanneer de vader is overleden maar veelal ook als de moeder is overleden, wordt er een speciale dienst thuis gehouden waarbij de mannelijke familieleden het hoofdhaar (soms op een kort staartje na), snor en baard afscheren. Na zes maanden en één jaar wordt het hele ritueel herhaald. De arya samaj kennen dergelijke gebruiken niet.
Voor verdere info klik hier


Jodendom: 
Joden voeren traditioneel de rituele inscheuring van de kleren uit op de dag van de begrafenis. De rituele inscheuring van de kleren wordt ook de Keria genoemd. Hierbij wordt de kledij van de naaste familieleden van de overledene gescheurd. Als ouders overleden zijn, wordt een scheur aangebracht aan de linkerkant ter hoogte van het hart, bij de echtgenoot of echtgenote, de kinderen, broers en zussen wordt een scheur aan de rechterkant aangebracht. Bij vrouwen wordt de scheur bij voorkeur in een afzonderlijke ruimte aangebracht en soms wordt deze dichtgenaaid voordat de vrouwen zich terug onder de aanwezigen begeven.
Voor verdere info klik hier


China: 
Bij taoïstische begrafenissen, Qingmingfestival en Hongerige geestenfestival worden er papieren strookjes verbrand voor de overledene(n). Vele niet-Chinezen veronderstellen dat deze gelden als geluksgeld maar in de Chinese cultuur bestaat geen gelukspapier; eigenlijk is het dodengeld. Dodengeld wordt ook verbrand zodat overledenen het in het hiernamaals kunnen gebruiken. Wie dit geld op de grond aantreft, moet het nooit oprapen of naar huis meenemen, want dat brengt ongeluk. Ook worden, tot welzijn van de overledene, papieren huizen, auto's, boten, goudstaven, papieren werksters etc. verbrand. Tijdens daoïstische begrafenissen worden taoïstische priesters gehuurd, die gebeden voor de overledene chanten. 
Voor verdere info klik hier


Islam: 
Moslims spreken bij kennisgeving van de dood kort dit gebed uit: Innaa liIlayhi Wa Innaa Ilayhi Raaji’oon. Vertaalt: Waarlijk Wij behoren tot Allah, en tot Allah zullen wij wederkeren. Na het overlijden sluit een van de aanwezigen de ogen van de overledene en bidt iedereen. Het is niet toegestaan om te eten, te drinken of te roken in aanwezigheid van een overledene. Het is niet toegestaan de overledene af te leggen.
Dan volgt de rituele wassing, soms thuis, maar meestal in een uitvaartcentrum of ziekenhuis dat daarvoor een speciale ruimte heeft. Bij de wassing is het lichaam met een lendendoek bedekt, omdat men de geslachtsorganen niet mag zien. Mannen worden door mannen, vrouwen door vrouwen verzorgd. Het lichaam wordt drie keer gewassen met water waaraan geurige stoffen zijn toegevoegd. Vervolgens wordt het lichaam in grote witte doeken zonder versiering gewikkeld en naar de moskee overgebracht. 
. Voor verdere info klik hier.


Er zijn zeker nog vele rituelen in de wereld, maar ik kan ze niet allemaal bespreken. Hieronder staat nog een video. In deze clip kan je ook een ritueel vinden over wat ze doen na het overlijden van een dierbaar persoon. Het gaat om een muziekvideo. Het lied heet 'The Ballad Of Mona Lisa' en wordt gezongen door Panic at the disco.



 Ik kan enkele stappen van het ritueel ui deze video halen, en deze zijn.


  1. Doe een raam open.
  2. Doe het raam terug dicht na twee uur.
  3. Zet alle klokken uit.
  4. Bedek alle spiegels.
  5.  Was het lichaam van de overledene.
  6. Bedek het lichaam met een wit doek.
  7. Sta toe dat de mensen rouwen.



Mens en lijden: Oscar et la dame rose

In de les RZL bekeken we de film 'Oscar et la dame rose'. Het verhaal gaat over Oscar. Oscar is tien jaar oud en verblijft in een kinderziekenhuis. Hij heeft leukemie. Op een dag hoort hij zijn dokter zeggen tegen zijn ouders dat hij ongeneeslijk ziek is en dat hij slechts enkele weken te leven heeft. Noch de dokters of zijn ouders vertellen hem de waarheid, dus wil hij niet meer met ze praten. Tot hij toevallig Rose tegen het lijf loopt. zij is een norse vrouw die pizza's levert in het ziekenhuis. In tegenstelling tot zijn ouders en het ziekenhuispersoneel vertelt zij hem wel de waarheid. Omdat ze merkt dat Oscar bedroefd is heeft ze een oplossing. Hij zal iedere dag die hem nog resteert leven alsof deze telt voor 10 jaar! Zo beleeft hij de tijd van zijn leven met Rose en ontstaat er een hechte band tussen hen.

Bekijk hieronder de trailer.


Ik vind dit verhaal een mooi voorbeeld van het omgaan met de dood. Het geeft de ups en downs weer. Wat ik ook heel goed vond aan de film is dat er gebruik werd gemaakt van heel diepzinnige scènes, maar ook van  grappige scènes. Het toont hoe een kind dit beleeft. Wat mij echt raakte in de film was het doorzettingsvermogen van Oscar. Hij weet dat hij maar twaalf dagen meer te leven heeft maar toch gaat hij verder en gaat hij voor zijn dromen. De brieven die hij dagelijks schrijft naar God zijn een soort verwerkingssysteem. Het idee erachter, een brief aan een ballon hangen om te verzenden naar God, vind ik echt iets prachtigs.

Hij maakte in die twaalf dagen heel zijn leven mee. Pubertijd, trouwen, pensioen. Hij onderging iedere stap. Voor vele mensen klinkt het onmogelijk, en dat is het eigenlijk ook. Maar voor hem waren die twaalf dagen echt. Hij voelde zich telkens zo oud als hij zou zijn op een van deze dagen.

Wat ik ook nog even wil vermelden is het gebruik van effecten. Deze film heeft een donkere, grauwe kant. Maar hiernaast is er ook een fantasierijke, kinderlijke kant. In de sobere stukken wordt alles simpel weergegeven. Volgens mij deden ze dit om het sombere aan de ziekte te tonen. Maar als je dan ziet hoe hij alles ziet, dan is het zo kleurrijk en grappig. Helemaal passend in zijn karakter.

Uiteindelijk vind ik deze film heel mooi. Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht, maar het raakte me echt.




donderdag 10 januari 2013

Mens en lijden: Twijfel

Hieronder kan je de video 'twijfel' door artiest Fresku bekijken.


De songtekst kan je hier vinden.


Dit lied gaat over de persoonlijke struggles die een mens meemaakt. Hij praat deels over zijn eigen twijfels, maar toch kan ik me in veel van deze dingen vinden. Het gaat over zijn twijfels. Twijfelen aan zichzelf en anderen.  En dit maakt hem kapot.

Hoe hij het brengt, zijn eerlijkheid en pijn die je voelt in zijn teksten en stem, zorgen ervoor dat ik dit lied echt apprecieer. Ik zit zelf ook met zo veel twijfels. En twijfels zijn ook een soort van lijden. Als je twijfelt aan jezelf dan is dit zo omdat je niet tevreden bent met jezelf, met wie je bent. Je weet niet hoe je je voelt dus zet je maar een masker op.  En dat dat doet pijn. En dit niet enkel mentaal, maar dit kan ook effect hebben op je lichaam.

Er zijn enkele stukken tekst die mij echt raken uit de tekst. Hieronder zet ik het belangrijkste stuk.

voor zij die aan me twijfelentwijfel je meer aan mij dan mij ik betwijfel heteigenlijk weet ik niet wat ik moet op de wereldmaar ik ben er en ik zit alleen te twijfelen

Dit stukje tekst is voor mij belangrijk omdat het weergeeft hoe ik ben. Vroeger was ik heel erg onzeker en twijfelde ik meer aan mezelf dan dat ik iets goeds over mezelf dacht. Ook vind je opnieuw de vraag: "wat moet ik op de wereld?" terug in de tekst. Daarop wist ik vroeger nog minder een antwoord dan nu. Ik twijfelde over alles. En twijfel maakt je als mens kapot. Nu ben ik nog altijd onzeker en  ik heb zo nog m'n twijfels over mezelf, maar doorheen de jaren heb ik geleerd om wat zekerder te zijn. Je kan niet je hele leven zitten twijfelen over alles, anders leef je niet. Dat besefte ik. En ik koos voor leven. Maar er zijn zoveel mensen die dit ook dagelijks denken, die hun dagelijks zo voelen. Het is ook een dagelijkse strijd, een soort van lijdensweg voor hen die zich zo voelen.

voor alle mensen die twijfelen
kom je daarmee verder nee ik betwijfel het
eigenlijk weet niemand wat je moet op de wereld
maar je bent er en je moet niet zoveel twijfelen

En zoals het lied ook zegt moet je helemaal niet zoveel twijfelen. Niemand weet wat je op de wereld moet doen, maar je bent er. Dus je hoeft niet de hele tijd te twijfelen.

Mens en lijden: Huiselijk geweld

Als ik denk aan lijden, dan denk ik aan alle mogelijke vormen van lijden. Zowel mentaal als fysiek lijden. Dus dacht ik ook aan dit lied. Het lied heet 'zingen in het donker' en wordt gezongen door Do.



Songtekst:

Lekker vliegen, vliegen
Als een vogel
Laat me zweven, zweven
In de lucht
Op de wolken
Vaar ik mee naar boven
Naar de zon
Want daar is het altijd licht…

Wat als de zon niet schijnt
Wat als de maan verdwijnt
Alle licht is weggekwijnd
Wat als de storm niet rust
Water geen vuur meer blust
En geluk je nooit eens kust

Wanneer worden schuld en spijt
ooit verleden tijd
Is wat gedaan is nooit voorbij
voor mij

Wat als de liefde mist
Je leven je gevangenis
En angst is al wat over is
Wat als pijn de schuld verzacht
Vroeger, elke dag verkracht
De toekomst niet meer naar je lacht

Wanneer worden schuld en spijt
Ooit verleden tijd
Is wat gedaan is nooit voorbij
Voor mij

En in het duister
Droom ik licht
Zie ik kleur met ogen dicht
Weg van wat is aangericht
Zing ik in het donker
Zingen in het donker

Wat als de zon niet schijnt
Wat als de maan verdwijnt
Alle licht is weggekwijnd
Wat als de de storm niet rust
Water geen vuur meer blust
En geluk je nooit eens kust

Wanneer worden en schuld en spijt
Ooit verleden tijd
Is wat gedaan is nooit voorbij
Voor mij

Ik wil vliegen
Vliegen als een vogel
Laat me zweven
Zweven in de lucht
Op de wolken ga ik mee naar boven
Naar de zon
Daar is het altijd licht




Het lied werd gemaakt voor de film: zingen in het donker.
Het gaat over 4 gezinsleden, de grootvader, zijn dochter en haar man en hun dochter. Ze hebben elk een soort mishandeling of misbruik meegemaakt. Dit verhaal gaat over hun dagelijkse strijd tegen een nieuwe generatie van mishandeling, wanneer er eigenlijk geen ontsnapping meer aan is. Het verleden en het heden samengebracht in de levensverhalen van deze karakters. Het is een eerlijke film die een een eerlijk verhaal vertelt. Een verhaal dat waarschijnlijk meer voorkomt dan iedereen denkt.

De film zou ik graag willen bekijken, maar deze is echter enkel te verkrijgen via bestelling. De film werd niet voor commercieel gebruik gemaakt, maar om te tonen in scholen of opleidingscentra.

Voor verdere informatie, klik hier.


niet enkel fysieke maar ook mentale mishandeling



Mens en lijden: Was mij

Voor het thema mens en lijden had ik al meteen enkele liedjes in m'n hoofd die ik wou gebruiken. Dit is er een van. Het lied heet 'was mij' en is gezongen door Marco Borsato. Beluister hieronder het lied.



Songtekst:

Er staat een klein en donker huis
Aan het einde van de straat
Niemand loopt er langs
Maar men weet dat het er staat

En dat er vroeger lampjes hingen 
Dat het er warm was en gezellig bovendien 
Dat je de kinderen hoorde zingen 
Maar niemand lijkt het nog te weten of te zien 

Was mij 
Omarm mij 
Ontdooi mij 
Krab het ijs van m’n ramen 
Laat de wereld weer zien wie ik was mij 
Wie wast

Niemand weet precies
Wat er daar binnen is gebeurd
De muren zijn te dik 
En gesloten lijkt de deur
Toch is een lichtje aangelaten 
Voor wie de moeite neemt en echt naar binnen kijkt
Lijkt het zachtjes terug te praten 
En is 't net alsof een hand naar buiten reikt

Was mij 
Omarm mij 
Ontdooi mij 
Krab het ijs van m’n ramen 
Laat de wereld weer zien wie ik was mij 
Verlos mij 
Ontdoe mij 
Laat me de stilte weer horen 
En de liefde weer voelen 
Wie ziet mij 
Wie hoort mij 
Wie wast mij 

Er zit een klein en donker kind
Met z’n voeten in het zand
Het vuur ligt aan zijn zij 
En het bloed zit aan z’n hand 

Genees me en heel me
Omhels en omarm me 
Ontdoe me verlos me 
Ontdooi en verlang me 
En was mij 

Begrijp me vergeef me 
Verwoord en beleef me 
Breek af en herbouw me 
Geloof en vertrouw op mij 
Was mij 
Wie wast mij




Betekenis:

Dit lied gaat in eerste instantie over kindsoldaten en de pijn die ze beleefden en nog steeds herleven. Het gaat om het wegwassen van hetgeen ze deden (vaak tegen hun wil). De vraag naar het reinigen van hun ziel. Maar ergens gaat het om iedereen. Iedereen heeft een gevoel waarvan hij liever ontdaan wordt, een gebeurtenis waarop je helemaal niet trots bent. Dan wil je je geweten zuiveren. Hiervoor wordt een huis gebruikt in de tekst. Hij spreekt over een huis met dikke muren waar niemand van weet wat er zich binnenin afspeelt. Bij mensen is dit ook zo. Een persoon gaat dieper dan enkel wat je kan zien aan hen. Dieper dan het oppervlak, of in dit lied, de dikke muren. Hij spreekt ook over een hand dat af en toe naar buiten reikt in de hoop gezien of gehoord te worden. Dit is volgens mij een schreeuw naar hulp.


Dus volgens mij past dit volledig in het thema mens en lijden. Het gaat over oorlog. Een oorlog binnenin ons eigen lichaam. Een strijd om je ziel te zuiveren. Een gevecht dat je niet alleen kan aangaan.