Hoe kunnen we allemaal energie besparen? In de video hierboven zie je enkele oplossingen zoals de ramen dicht doen, stekker uit het stopcontact halen als je weggaat, gloeilampen vervangen door spaarlampen, met de fiets of het openbaar vervoer gaan en zog zoveel meer.
Zelf zocht ik nog enkele tips om energie te besparen.
Tip 1. Kijk op welke plekken er koude lucht binnenkomt of waar er warme lucht ontsnapt, plaatsen zoals buitenramen, deuren, ventilatie gaten enzovoort. Plaats bescherming materiaal rond deze ramen en deuren, hierdoor zal je minder stookolie gebruiken.Tip 2. Sluit de trekregelinrichting van de open haard.Tip 3. Verminder de temperatuur van het warm water tot ongeveer 43.3 Celsius, en isoleer de waterverwarmer om zo 24 kilowatt per uur te besparen.Tip 4. Plaats energie besparende isolatie op je zolder. Stel de juiste R-waarde vast of weerstand tegen de hittestroom van de hittebron die jij gebruikt, voor het klimaat waar jij in leeft.Tip 5. Zet je thermostaat thuis 2 graden lager en bespaar zo 24 kilowatt uren per maand. Koop een programmeerbare thermostaat, vooral als je huis leeg staat voor het merendeel van de dag. Je kan het instellen zodat het aanslaat 30 minuten voor je thuiskomt. Vermijd om je thermostaat hoog of laag te zetten daar deze energie verspilt en je kosten voor het huis te verwarmen verhoogt.Tip 6. Herstel en vervang lekkende kranen – zelfs 1 druppel per seconde is 20 kilowatt per maand.Tip 7. Vervang standaard gloeiverlichting met fluorescerende lampen. Deze zijn energie besparend en gaan jaren mee in plaats van maanden, ze produceren ook minder warmte.
Bron: http://www.hoemoethet.be/hoe-energie-besparen/
- Isoleer de verwarmingsleidingen in niet verwarmde ruimtes, dan gaat er minder energie verloren.
- Houd het leidingennet zo kort mogelijk. Zo spaar je bij de installatie kosten uit en is er minder warmteverlies.
- Zet de thermostaat eens een graad lager. Amper voelbaar in huis, wél op je energiefactuur die zakt met 7%. Overdag volstaat 21°C.
- Zet de verwarming een half uur à een uur voor het slapengaan lager. Tegen de tijd dat het frisser aanvoelt, lig jij al onder de wol. Ook als je je huis voor enkele uren verlaat, kan je dit toepassen.
- Als je ’s nachts een basistemperatuur van 16°C aanhoudt bij een iets oudere verwarmingsketel, heb je ‘s morgens minder energie nodig om de woning weer helemaal warm te krijgen. Bij nieuwe toestellen mag de verwarming gerust nog wat lager ’s nachts.
- Een droog huis verwarmen vraagt minder energie. Verlucht daarom je huis elke dag een kwartiertje. Zo wordt het vocht afgevoerd zonder al te veel warmteverlies.
- Dek verwarmingstoestellen nooit af, bijvoorbeeld met een handdoek. Het is niet alleen energieverspilling, bij convectoren ontstaat ook brandgevaar.
- Bevestig reflecterende radiatorfolie achter de radiatoren, zodat de warmte weerkaatst in plaats van in de muur te verdwijnen.
- Laat een aardgasketel om de twee jaar nakijken. Bij een stookolieketel is een jaarlijks onderhoud wettelijk verplicht. Enkel een erkend technicus mag een onderhoudsattest afleveren met de resultaten van de rookgasanalyse.
Bron: http://www.hoemoethet.be/energie-besparen-is-geld-besparen/
- gebruik overal waar mogelijk spaarlampen.- steek enkel die lampen aan die je echt nodig hebt- gebruik stekkerdozen met een aan/uitknop- de standbystatussen van je electrische toestellen die niet nodig zijn, kan je ook afzetten- zet je computer af als je hem langer dan een half uur niet gebruikt.- maak eten voor 2 dagen waardoor je het de 2de dag enkel moet opwarmen en dus minder energie gebruikt- steek je ijskast en diepvris vol – al is het maar met lege dozen. een lege ijskast/diepvries verbruikt veel meer- verwijder de ijslaag uit je ijskast/diepvries- doe een trui aan, ga onder een deken zitten en als je dan nog kou heb neem je er een warm kersenpitzakje bij. Dan kan je veel besparen op je verwarming.- kleef aluminiumfolie achter je radiator- doe je gordijnen toe als je verwarmt en zorg ervoor dat die niet voor je radiator hangen.
- was minder warm, zwier op een minder hoog toerental en doe geen voorwas als het niet nodig is.
Bron: http://www.hoemoethet.be/hoe-kan-je-energie-besparen/
Tips energie besparen met verwarming
Tips voor de verwarming van je kantoor, verdieping en gebouw, die helpen geld besparen en het broeikaseffect beperken. Doe er ook thuis je voordeel mee:1. Trek eerst een extra trui aan als je het koud hebt. Blijft het koud, zet dan de verwarming pas hoger.2. Gebruik geen elektrische bijverwarmers, want die verbruiken zeer veel energie.3. Voorkom (te) grote temperatuurschommelingen door de thermostaatknop of thermostaatkraan met kleine beetjes bij te stellen.4. Houd de verwarming vrij. Leg geen kleding of voorwerpen op je radiatoren of convectoren. Zet er ook geen bureau of kast voor, want dat verlaagt het rendement.5. Zet nooit een raam open als de verwarming aanstaat. Als het binnen te warm is, verlaag je beter de temperatuur via de radiatorknop, de thermostaat of vraag je de gebouwverantwoordelijke om de temperatuur te verlagen.6. Zet nooit een raam open als de airco aanstaat. Een airco werkt optimaal met alle ramen dicht. Heb je een individueel regelbare airco, kies dan eerst voor een raam openen om te koelen en zet pas de airco aan als een open raam onvoldoende koelt.7. Laat de airco niet zinloos draaien tijdens je afwezigheid.8. Stel de thermostaat voor ’s nachts en in het weekend in op 15°C en sluit deuren en ramen als je als laatste een ruimte, verdieping of gebouw verlaat. 15°C is de ideale temperatuur om vochtplekken en schimmel te voorkomen. Zet je je thermostaat lager dan 15°C gaat bovendien de energiewinst weer verloren, omdat je de volgende ochtend of na het weekend weer intensief moet verwarmen om de gewenste temperatuur te bereiken.
Bron: http://www.lne.be/themas/milieuzorg/milieuzorg/milieuthemas/energie/tips-om-energie-te-besparen/verwarming
Klik zeker ook nog eens hier voor een uitgebreide uitleg hoe jij in je huis aanpassingen kan doen om energie te besparen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten