maandag 7 januari 2013

Mens en medemens: Sociale omgang

Ik bekeek een filmpje over sociale omgang. Het speelt zich af in Zwolle, Nederland. Bekijk hieronder zelf het filmpje.



Als ik dit filmpje bekijk kan ik enkele aspecten onderscheiden die leiden tot asociaal gedrag, en deze zijn:

Gebruik van sociale media zoals facebook of twitter:
Het gebruik van sociale media heeft inderdaad wat te maken met het sociale gedrag, of moet ik zeggen asociale gedrag van de bevolking. Ik kan me herinneren dat het anders was voor het opkomen van deze sites. Toen ik nog heel wat jonger was ging ik vaak buiten 'spelen' op het speelplein op 50 meter van mijn huis. Hiervoor had ik natuurlijk een speelkameraad. Zij woont op een 300 meter van mij, dus in dezelfde wijk. Wanneer ik vroeger wilde weten of ze thuis was of zin had om wat te doen samen, dan liep ik gewoon tot haar voordeur om dat te vragen. Nu is dit helemaal anders. Na de opkomst van gsm's, netlog, myspace, facebook, twitter en nog zoveel andere werd alles gewoon zo gedaan. Via technologie. Facebook is de meest gekend in het rijtje. Ik moet toegeven dat facebook een leuk iets is. Als je vrienden hebt die je niet vaak kan zien, kun je een beetje volgen hoe het met ze gaat op hun facebookpagina. Maar dit heeft ook een keerzijde. Je gaat ook meer praten met vrienden op facebook, en dan heb je wel het idee dat je sociaal bent, maar eigenlijk zit je gewoon achter je pc. Voor de jongeren die ermee opgegroeid zijn is dit de normaalste zaak, maar voor ouderen valt dit alsmaar meer op.


Vriendelijkheid op straat, in het verkeer, in de winkel:
Zoals ze zeggen in de video is er geen tot weinig sprake meer van vriendelijkheid in het verkeer of op straat. Als je ergens met de auto naartoe moet merk je dat mensen veel te opgejaagd zijn om ergens naar toe te gaan en dit zorgt ervoor dat mensen bijvoorbeeld niet meer ritsen. Eens je hand opsteken als iemand je voorlaat of een vriendelijke knik, dit kan nooit kwaad.
Ook op straat is dit het geval. Als je door een winkelstraat loopt dan kijken mensen elkaar niet meer aan. Ik ben een persoon die altijd glimlacht als iemand recht naar mij kijkt, dit doe ik uit pure beleefd- en vriendelijkheid. Vaak merk ik dan dat mensen dit niet terugdoen of raar reageren. Maar wanneer ik mijn grootouders hoor praten over hoe het vroeger was, dan zou ik het liever terug zo hebben. 'S zomers zaten vele mensen samen voor hun voordeur gewoon wat te praten of te kijken naar hun buurt, maar nu zie je dit bijna niet meer. Ik zie dit soms, maar dan enkel bij bejaarden. Dit onpersoonlijk sociale gedrag vind ik een heel spijtige zaak.


Behulpzaamheid:
Het vriendelijk te woord staan in een winkel en rekening houden met bejaarden bij het oversteken, dit zijn 2 zaken die aan het woord kwamen in de video. Deze 2 zijn er maar enkele van de vele dingen die opgenoemd konden worden bij gebrek aan behulpzaamheid. Bij mij is het ook al duidelijk geworden dat je niet vaak vriendelijk te woord gestaan zal worden door een medewerker in een winkel. Ik zeg niet dat er geen vriendelijke zijn, maar vaak is het met een nors gezicht. Het lijkt alsof ze dit echt tegen hun zin doen. Dat is voor mij als klant en als persoon geen leuk gevoel.
Wat ik zal ook al opmerkte is dat er inderdaad niet veel mensen meer respect hebben voor bejaarden. Dit vind ik heel jammer! Oudere mensen zijn al wat slechter te been, dus kunnen ze af en toe wel wat hulp gebruiken, zelfs van wildvreemden op straat. Als je in een winkel loopt en een bejaarde vrouw of man laat z'n geld vallen of iets dat hij wil kopen, dan is het voor mij normaal dat ik die persoon ga helpen. Dit geldt ook niet enkel bij bejaarden, maar ook voor personen die gewoon wat hulp kunnen gebruiken. Iemand die z'n handen vol heeft of een hoogzwangere vrouw. Zulke kleine daden bewijzen voor mij dat er nog wat vriendelijkheid is in een mens.



Wat ik hieruit kan afleiden is dat een simpel klein gebaar soms een groot verschil kan maken. Moest iedere persoon een klein knikje of een glimlach geven aan een wildvreemde persoon dan zou het asociale gedrag meteen wat dalen. Wat behulpzamer zijn en wat vriendelijker zijn, en als afsluiter wat persoonlijker zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten