Christendom:
Het christendom is een religie gebaseerd op het evangelie en leven van Jezus zoals beschreven in het Nieuwe Testament, het tweede gedeelte van het heilige boek van de christenen, de Bijbel. Centraal staan zijn onderwijs, kruisdood en opstanding. Het eerste gedeelte, het Oude Testament (de joodse Tenach), wordt als grondslag van het Nieuwe Testament gezien.
Het christendom is een monotheïstische godsdienst; christenen belijden het geloof in één God. De christenen geloven dat Jezus de zoon van God is en demessias (Hebreeuws; in het Grieks christos) die voorspeld en aangekondigd werd in het Oude Testament. Het christendom is een wereldgodsdienst. De term christenen voor aanhangers van het christelijk geloof werd voor het eerst gebruikt in Antiochië, en is gebaseerd op het feit dat het geloof in Jezus Christus centraal staat in het christendom.
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Christendom
Islam:
De islam is een monotheïstische godsdienst en een van de drie grote(re) zogenoemde Abrahamitische religies. Het Arabische woord islam betekent letterlijk overgave (aan God) of onderwerping en wijst op het fundamentele, religieuze principe dat een aanhanger van de islam (moslim) zich overgeeft aan Gods wil en wetten, de Sharia. Het heilige boek voor moslims is de Koran, waarvan zij geloven dat God de tekst via deaartsengel Djibriel (Gabriël) aan Mohammed als profeet en boodschapper doorgaf. Naast de Koran is de soenna van Mohammed, waarin de levenswijze, de gezegden en de standpunten van de profeet worden beschreven, ook een belangrijke bron voor de islamitische doctrine.
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Islam
Jodendom:
Het jodendom is de religie van het Joodse volk en de oudste of een van de vroegst ontstane monotheïstische godsdiensten, en behoort tot de oudste religieuze tradities die vandaag de dag nog worden beoefend. Het jodendom past niet gemakkelijk in de westerse categorieën zoals religie, ras, etniciteit of cultuur. Dit komt doordat Joden het jodendom in termen van 4000 jaar geschiedenis beschouwen. Tijdens dit lange tijdperk hebben Joden slavernij, chaos, theocratie, verovering, bezetting en ballingschap ervaren en zijn zij in contact geweest en beïnvloed door het Oude Egypte, Babylonië, Perzië, het Griekse hellenisme, evenals moderne bewegingen zoals de Verlichting, het socialisme en de opkomst van het nationalisme. Daarom stelt de Joods-Amerikaanse professor Daniel Boyarin dat "Joods zijn de pure categorieën van identiteit doorbreekt, omdat het niet nationaal is, niet genealogisch en niet godsdienstig, maar elk van deze, in een dialectische spanning. De principes en de geschiedenis van het jodendom vormen de historische fundamenten van andere religies, waaronder het christendom en de islam.
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Jodendom
Hindoeïsme:
Het hindoeïsme is de overheersende inheemse religieuze traditie van het Indisch Subcontinent. Hindoeïsme wordt door zijn aanhangers vaak aangeduid als Sanātana Dharma, een Sanskriet term met de betekenis: "de eeuwige wet die ons ondersteunt en overeind houdt". Een algemene typologie van hindoeïsme die probeert om een verscheidenheid van complexe standpunten te huisvesten, overspant het spectrum van volks- en Vedisch hindoeïsme enerzijds tot de bhakti-traditie anderzijds. De vier hoofdstromingen zijn het Vaishnavisme, het Shaivisme, het Shaktisme en het Smartisme. Qua praktijken en filosofieën omvat hindoeïsme een breed scala van wetten en voorschriften van "dagelijkse moraal", gebaseerd op de concepten van karmaen dharma, en op maatschappelijke normen zoals hindoeïstische huwelijksgebruiken. Hindoeïsme is gevormd uit diverse tradities en heeft niet één bepaalde stichter. Een van de wortels is de historisch-Vedische religie van India in deIJzertijd – daarom wordt het hindoeïsme vaak "de oudst levende wereldreligie" genoemd.
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hindoeisme
Boeddhisme:
Het boeddhisme is ontstaan in India in de vijfde eeuw voor Christus. In die tijd was het Brahmanisme dominant in India. Het strikt naleven van rituelen stond hierin centraal. In reactie hierop ontstond de Vedische religie en bewegingen die naar individuele verlossing streefden. Het boeddhisme was een van deze bewegingen, naast onder andere het Jainisme en de leer van de Upanishaden. Het boeddhisme is een levensbeschouwelijke en religieuze stroming die volgens de overlevering werd gesticht door Gautama Boeddha. Het doel van boeddhisten is om bevrijd te worden uit de kringloop van wedergeboorte, om zo nooit meer te hoeven lijden. Het boeddhisme heeft zich geleidelijk over andere delen van Azië verspreid, en heeft een centrale rol gespeeld in de spirituele, culturele en sociale ontwikkeling van de oosterse wereld. Tegenwoordig telt het boeddhisme wereldwijd ongeveer 415 miljoen aanhangers.
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Boeddhisme
Geen opmerkingen:
Een reactie posten