"Een op de twee Belgische jongeren vertrouwt andere mensen niet.Bron: http://www.pienternet.be/nieuws/comments/helft_belgische_jongeren_wantrouwt_andere_mensen
Dat blijkt uit het onderzoek Connected, dat werd uitgevoerd door de jeugddienst voor informatie en preventie In Petto. Meer dan 1.700 jongeren, voornamelijk tussen 15 en 18 jaar oud, namen deel.
Diverse factoren hebben invloed op het wantrouwen jegens de medemens. Zo zijn meisjes iets negatiever ingesteld dan jongens: 55 tegen 44 procent. Ook het studieniveau speelt een grote rol. 73 procent van de leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs vertrouwt anderen niet. ASO-leerlingen hebben dan weer het meeste geloof in de mensen rondom hen: ‘slechts’ 41 procent oordeelt negatief.
In een klassiek gezin hebben jongeren minder angst (48 procent) dan in een nieuw samengesteld gezin (55 procent). Kinderen in een eenoudergezin komen er het bekaaidst af. Liefst 60 procent wantrouwt anderen."
Eerst en vooral wil ik aangaan dat er gesproken wordt over wantrouwen en niet over angst. Wantrouwen kan leiden tot angst, maar deze twee komen niet altijd samen volgens mij. Ik vind het redelijk normaal dat zoveel jongeren andere mensen wantrouwen. Overal op het nieuws zie opnieuw en opnieuw verslagen van jongeren, en dan vooral meisjes, die beroven, verkracht of zelfs vermoord werden. Daarom is het ook logischer dat meisjes andere mensen wantrouwen. Voor mij komt het vertrouwen in mensen die ik niet ken ook niet vanzelf. Hoewel ik net zei dat ik andere mensen niet snel vertrouw bedoel ik ook niet iedereen en onder alle omstandigheden. Het is niet zo dat ik meteen iemand zal wantrouwen, maar onder sommige omstandigheden is het normaal. Bijvoorbeeld 's avonds laat als je helemaal alleen. Het is jammer dat het zo is, en volgens mij zal dit er ook niet beter op worden, maar ik hoop er wel op.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten